ЧКФКЕП :: НАБУВАЄМО ПРАКТИЧНОГО ДОСВІДУ
Екскурсії на виробничі підприємства – це цікава, улюблена студентами, форма навчання, яка дозволяє їм отримати практичні знання та досвід, пов'язаний з їхньою майбутньою професійною діяльністю. Екскурсії допомагають студентам краще зрозуміти виробничі процеси, технології та сучасні тенденції розвитку галузі. Екскурсії на виробничі підприємства - це цінний досвід, який може значно вплинути на освітній процес та формування фахових компетентностей.
02 червня 2025 року студенти 231 групи Чернівецького кооперативного фахового коледжу економіки і права спеціальності 076 Підприємництво та торгівля разом з викладачем Вікторією Павлівною Коваленко відвідали успішні виробничо-торговельні підприємства: Буковинську сироварню-кооператив «Добрі газди» Глибоцької ОТГ, підприємство «Мивіра» Михайлівського апітерапевтичного оздоровчого комплексу та найбільше поле в Україні - поле півоній.
Сироварня входить до кооперативу «Добрі Ґазди», власниками якого є понад 30 мешканців Михайлівки та навколишніх сіл. Буковинську сироварню- кооператив «Добрі газди» с. Михайлівка Глибоцької ОТГ було створено за допомогою фінансування Австрійської агенції розвитку за сприяння програми розвитку ООН. За допомогою грантових коштів закупили усе необхідне обладнання для варки твердих і м'яких сирів, а з місцевого бюджету виділили 1,5 мільйони гривень на реконструкцію приміщення.
Під час екскурсії студенти мали можливість ознайомитися з виробничим процесами підприємств та переконатися, що вони побудовані на новітніх технологіях і обладнанні та засновані на принципах ХАССП. Зокрема студенти побували у варильному цеху, ознайомилися із технологією виготовлення сирів, асортиментом продукції (тверді і м'які сири, сметана, кефір та інші молокопродукти). Цікаво, що сирна продукція виготовляється тут за трьома основними рецептами – італійська качотта, голландська гауда і австрійський бергкезе. Кожному виду дали свою, буковинську, назву. Коли в фірмові та інші магазини міста Чернівці потрапляє продукція з кооперативу, її розбирають протягом години.
Фахівці компанії - менеджери з виробництва розповіли студентам про свою роботу, плани та проєкти кооперативу «Добрі газди».
На підприємстві облаштували дегустаційну залу, де студенти спостерігали за процесом сироваріння, скуштували – продегустували різні види сиру.
На підприємстві «Мивіра» Михайлівського апітерапевтичного оздоровчого комплексу студенти ознайомились з особливостями створення даного підприємства, його послугами. Ознайомились з особливостями життєдіяльності бджолиної сім"ї, з інструментами пасічника, побачили як викачують мед та відвідали музей бджільництва та старожитностей. Музей розташований на двох поверхах і має чимало тематичних відділів: інструменти пасічника, вулики, медогонки, експонати побуту попередніх поколінь, вишиванки та вишиті картини, колекція вишитих рушників та багато іншого.
Під час відвідання підприємства «Мивіра» студенти продегустували мед з трав’яним чаєм і печивом, а також мали змогу поставити запитання фахівцям щодо особливостей організаційної побудови підприємства, внутрішнього і зовнішнього середовища його функціонування, на які отримали вичерпні та цікаві відповіді. На завершення зустрічі студентам була надана можливість придбати продукцію за цінами виробника.
Також ми відвідали ще один бізнесовий проєкт - найбільше півонієве поле України. У селищі Глибока зацвів справжній рай – це півоніі. Завітавши на півонієве поле, ми провели незабутні миті серед казкової колекції. Зі слів власника поля півоній Петра Тоненчука, вони збільшили поле до 4 гектарів - 150 сортів півоній з усього світу- і це все або Голландія, або Сполучені Штати, або Китай. Квітковий клаптик раю - так називають це поле відвідувачі. Тут буяє на повну красу найбільша колекція півоній в Україні. Ці королівські квіти зачарували нас своєю яскравою красою та неймовірним запашним ароматом. Півонії прекрасні, аромат неперевершений, ми отримали море позитиву і масу задоволення Просто нереальна краса. Ми зробили світлини на згадку.
Організована екскурсія була цікавою, пізнавальною та надала можливість «занурити» студентів у реальні умови функціонування успішних підприємств Буковини.
http://www.college.cv.ua/1105-2025-06-05-ekskursia#sigProGalleria4e8649fc94